Η άποψη ότι το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας κυριαρχεί και όχι άδικα, για πολλούς λόγους το πρωινό κατέχει αυτόν τον τίτλο χωρίς όμως να αναιρούμε το γεγονός πως όλα τα γεύματα είναι απαραίτητα και συνεργιστικά συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας του οργανισμού, την ευεξία και την ευρωστία.

  1. Ξεκινάει τη μέρα μας

Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας και καταναλώνεται έχοντας περάσει το μεγαλύτερο διάστημα ασιτίας. Αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός και ο μεταβολισμός μας είναι η λήψη τροφής για να ισορροπήσουμε τα επίπεδα των ορμονών και να μας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια.

  1. Βοηθάει στον έλεγχο του βάρους

Μπορεί να γνωρίζουμε ό,τι όσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να βρισκομάστε σε θερμιδικό έλλειμα ή θερμδικό ισοζύγιο με αποτέλεσμα την απώλεια ή διατήρηση του βάρους μας, αντίστοιχα. Αυτό που συμβαίνει πραγματικά είναι ό,τι τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό είναι πιθανότερο να αυξήσουν την πείνα τους και να καταναλώσουν πιο ανθυγιεινές επιλογές και περισσότερες θερμίδες συνολικά μέσα στην ημέρα.

  1. Ενισχύει τη συγκέντρωση και την εγκεφαλική απόδοση

Ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωινό παρουσιάζει θετικά οφέλη στην συγκέντρωση, την πνευματική απόδοση και συνεισφέρει στην ανταπόκριση μας στις καθημερινές προκλήσεις και προβληματισμούς.

  1. Μειώνει τις πιθανότητες για νόσηση από καρδιαγγειακά νοσήματα

Άτομα τα οποία καταναλώνουν πρωινό φαίνεται πως καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα διατροφικής χοληστερόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  1. Μειώνει τις πιθανότητες για αντικανονικό κιρκάδιο ρυθμό

Η κατανάλωση πρωινού σε καθημερινή βάση και η αποφυγή κατανάλωσης γεύματος πολύ κοντά στην ώρα βραδινής κατάκλισης βοηθάει το ανθρώπινο σώμα να διατηρήσει τον προγραμματισμένο κιρκάδιο ρυθμό.

  1. Μειώνει τις πιθανότητες για παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Έχει φανερωθεί από αρκετές έρευνες πως η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού που συνήθως μπορεί να περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και χρήσιμα μικροθρεπτικά συστατικά μειώνει τις πιθανότητες για εκδήλωση παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Φυσικά, είναι σημαντικό να τρώμε ένα υγιεινό πρωινό και να αποφεύγουμε τα προϊόντα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπη. Κάθε άτομο έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, επομένως είναι σημαντικό να επιλέγουμε τα τρόφιμα που ταιριάζουν στις προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις μας.