Ελάτε να με γνωρίσετε…

Ισαακίδης Ακρίτας | Διαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΕίμαι ο Ισαακίδης Ακρίτας, γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός..!

Με ιδιαίτερη έμφαση και πάθος στις επιστήμες υγείας η μοίρα μου έμελλε να ασχοληθώ με την διατροφή και το πως αυτή επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία και ευημερία. Οι σπουδές ξεκίνησαν, τα χρόνια περνούσαν και οι γνώσεις μου στον τομέα της διατροφής αυξανόντουσαν εκθετικά. Με παράλληλες συμμετοχές σε πληθώρα σεμιναρίων και ημερίδων, κατάφερα να διευρύνω τους γνωστικούς μου ορίζοντες. Με ενδιαφέρον και ιδιαίτερη επιθυμία να αποκτήσω εμπεριστατωμένη γνώση στον τομέα μου και ειδικότερα στην αθλητική διατροφή, εκπόνησα την πτυχιακή μου εργασία με θέμα «Οστική πυκνότητα ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών και η επιρροή των διατροφικών συνηθειών τους». Η ερευνητική μου έφεση δεν σταμάτησε εκεί καθώς ένα χρόνο αργότερα βρέθηκα στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας στην πόλη του Πόρτο, να ασχολούμαι με την ευεργετική επίδραση του ελαιόλαδου στην υγεία, πραγματοποιώντας μερικές εργαστηριακές ασκήσεις, δημοσιεύοντας μια συστηματική ανασκόπηση συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια και λαμβάνοντας μέρος στην έναρξη μιας ερευνητικής εργασίας στα πλαίσια του O-live Project.

Πλέον, όντας διαιτολόγος- διατροφολόγος απόφοιτος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη από τον Ιούλιο του 2021, συμμετέχω σε διάφορες δράσεις της πόλης μου για την προσωπική μου βελτίωση και για να βάλω το λιθαράκι μου στην διατροφική εκπαίδευση των πολιτών πάνω σε θέματα της διατροφής.

Τον Απρίλιο του 2023 ιδρύθηκε το διαιτολογικό μου γραφείο “NutriOn” και έκτοτε εστιάζουμε σε έναν Υγιεινό Τρόπο Ζωής! Ένα μήνυμα αρκεί για να γίνεται μέλος της οικογένειας μας, να συζητήσουμε παρέα και να ακολουθήσετε και εσείς το μονοπάτι αλλαγής συνηθειών.

“Ο γιατρός του μέλλοντος δε θα θεραπεύει τον άνθρωπο χρησιμοποιώντας φάρμακα, αλλά θα τον θεραπεύει και θα προλαμβάνει την ασθένεια μέσω της διατροφής.”

Thomas Edison

Αυτή η παράθεση είναι μια υπενθύμιση για το πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την υγεία μας. Πολλές ασθένειες μπορούν να προληφθούν με μια υγιεινή διατροφή και μπορούμε να διατηρήσουμε ένα υγιές σώμα ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αξίζει να επενδύσουμε στη διατροφή μας και να αναζητήσουμε τρόπους για να τη βελτιώσουμε.

Πολλά άτομα με την πρώτη επίσκεψή τους στον ιστότοπο μου, στο προφίλ μου στο Instagram και στο Facebook θα δουν το λογότυπο και θα αναρωτηθούν.

“Γιατί NutriOn;” “Τι σημαίνει;” “Τι θέλει να πετύχει χρησιμοποιώντας αυτό το όνομα;”

Λοιπόν, στόχος μου κατά την επινόηση ενός ονόματος και την δημιουργία του δικού μου έργου ήταν να ενεργοποιήσω και να κινητοποιήσω όλα αυτά τα άτομα που θέλουν αλλά δεν έχουν μπει μέχρι στιγμής στην διαδικασία να προσέξουν την διατροφή τους, την σωματική τους ευεξία και ψυχική τους υγεία που απορρέει από τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η λέξη ενεργοποίηση λοιπόν είναι από τις πρώτες λέξεις που μου ήρθαν στο μυαλό και μαζί με την λατινική λέξη της διατροφής “Nutrition” συνέδεσα το “On” της ενεργοποίησης. Έτσι κατά την δημιουργία αυτού του λογότυπου ήμουν σίγουρος πως αυτό είναι το «μότο» μου, αυτό θέλω και αυτό πρέπει να μεταδώσω στους πελάτες μου. Όσο και να το ανέβαλες, όσο και υπήρχαν δεύτερες σκέψεις στο να ακολουθήσεις το μοναδικό μονοπάτι της σωστής διατροφής και μακροζωίας, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

Ελάτε μαζί μου σε αυτό το ταξίδι της αλλαγής συνηθειών, ξεκαθαρίστε τους στόχους σας, αφήστε στην άκρη τους περιοριστικούς παράγοντες και βήμα βήμα κάθε φορά θα καταφέρουμε όχι μόνο να αλλάξουμε την σωματική μας διάπλαση ή να ρυθμίσουμε τις τιμές των εξετάσεων μας, αλλά να πετύχουμε κάτι ακόμα μεγαλύτερο και σημαντικό, να ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΜΕ στη διατροφή, ούτως ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε μόνοι μας σε κάθε διατροφικό ή περιβαλλοντικό εμπόδιο που θα μας παρουσιαστεί.

logo

Συχνές Ερωτήσεις

Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις
που μπορεί να έχετε πριν την πρώτη σας επίσκεψη!

Εξαρτάται πάντα από τις ατομικές ανάγκες και το καθημερινό πρόγραμμα του κάθε ασθενούς. Θα διερευνήσουμε τις διατροφικές συνήθειες σας, τον αναμενόμενο στόχο σας και τις ειδικές ανάγκες σας όπως η ηλικία, το φύλο, ο βαθμός δραστηριότητας και οι ιατρικοί παράγοντες. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, θα προτείνουμε ένα εξατομικευμένο διατροφολογικό πλάνο, που περιλαμβάνει τις κατάλληλες ποσότητες τροφίμων και τα κατάλληλα χρονικά διαστήματα για τον καθένα.

Το ιδανικό βάρος είναι μια τιμή που καθορίζεται από διάφορους παράγοντες (ηλικία, φύλο, ύψος, σωματική σύνθεση και γενική υγεία) οπότε δε μπορεί να προσδιοριστεί χωρίς τις απαραίτητες πληροφορίες. Σε γενικές γραμμές, η μέση τιμή του εύρους φυσιολογικού ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) είναι το 21,7 και ως δεδομένο το ύψος σας, χρησιμοποιώντας τον τύπο ΔΜΣ= βάρος/ ύψος2 μπορούμε να βρούμε το ιδανικό σας βάρος χωρίς όμως να προσδιορίσουμε τις υπόλοιπες παραμέτρους. Μια ισορροπημένη διατροφή από έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο, συστηματική σωματική δραστηριότητα και φυσιολογικός ύπνος, τα αποτελέσματα δε θα αργήσουν να επέλθουν.

Για να ξεκινήσετε μια διατροφική παρέμβαση με έναν διαιτολόγο πρέπει: Αρχικά να έχετε έναν στόχο και ένα κίνητρο για να σας ωθήσει στην επιτυχία. Έχοντας στο μυαλό μας το κίνητρο βαδίζουμε προς την επίτευξη του στόχου με πειθαρχία και συνέπεια. Αυτό σίγουρα θα μας βοηθήσει να έχουμε μια σταθερή πορεία προς την αλλαγή συνηθειών και μια επιτυχημένη διατροφική προσέγγιση!

Πρακτικά,

  • Καλό είναι να έχουμε κάποιες αιματολογικές και ορμονικές εξετάσεις του τελευταίου εξαμήνου.
  • Να είμαστε ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά το ιατρικό μας ιστορικό.
  • Να γνωρίζουμε ποιες είναι οι διατροφικές μας συνήθειες, οι προτιμήσεις και οι απέχθειες μας στο φαγητό.
  • Να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς
  • Να είμαστε διαθέσιμοι για συστηματική παρακολούθηση της προόδου μας

Το μέγεθος απώλεια βάρους ποικίλει ανάλογα τον μεταβολισμό του κάθε ατόμου, το ιατρικό ιστορικό και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η ιδανική απώλεια βάρους σε εβδομαδιαία βάση κυμαίνεται στο 1% του συνολικού σωματικού βάρους, άρα στον 1 μήνα η απώλεια βάρους μπορεί να βρίσκεται κοντά στο 4% του συνολικού βάρους (Για παράδειγμα: Ένας άντρας βάρους 80kg μπορεί να έχει φυσιολογική απώλεια βάρους σε 1 μήνα τα 3,2kg)

Ωστόσο, ενδείκνυται το 70% της απώλειας βάρους να είναι λίπος.

Η συχνότητα των επισκέψεων καθορίζεται από την προσωπική προτίμηση του κάθε πελάτη, τους διατροφικούς στόχους, την παρακολούθηση που χρειάζεται και την συχνότητα αλλαγής των πλάνων διατροφής. Οι επισκέψεις μπορούν να γίνονται ανά βδομάδα, δύο φορές τον μήνα ή και μια φορά τον μήνα.
Η 1η επίσκεψη διαρκεί 45’-60’ καθώς γίνεται λήψη ατομικού ιστορικού (ιατρικό και διατροφικό), ανάλυση σύσταση σώματος, καταγραφή ανάκλησης 24ώρου και διατροφική εκπαίδευση. Οι επαναληπτικές επισκέψεις διαρκούν 30’ και ελέγχουμε την πρόοδο, συζητάμε τους προβληματισμούς μας και βρίσκουμε λύσεις που ταιριάζουν στον καθένα μας χωριστά. Διαμορφώνουμε την εικόνα που έχουμε για την ανταπόκριση του σώματος μας στο εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής μας ενημερώνοντάς το συνεχώς για να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Σκοπός του γραφείου είναι να δημιουργήσουμε έναν νέο υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς στερήσεις, αισθήματα δυσφορίας και πείνας. Τα προγράμματα διατροφής είναι σχεδιασμένα στα μέτρα σας για να καλύπτεται την συνιστώμενη δόση θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε και ταυτόχρονα να πετύχετε όσο πιο άμεσα τον προσωπικό σας στόχο.

Τις μέρες προσαρμογής στο νέο πλάνο διατροφής ίσως να μην αισθάνεστε πλήρης κατά την ολοκλήρωση του γεύματος, αλλά αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Με την τήρηση των γευμάτων και των οδηγιών μας η επίτευξη του στόχου σας δεν θα είναι “βουνό”.

Η απάντηση είναι, όχι. Εφόσον βρίσκεσαι σε ένα οικογενειακό περιβάλλον είναι απόλυτα κατανοητό και χρησιμοποιώντας αγνά τρόφιμα μπορούμε να πετύχουμε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής για όλη την οικογένεια. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση στην οποία μπορεί να χρειάζεται αποφυγή κάποιων συγκεκριμένων τροφίμων λόγω κλινικής πάθησης.

Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας