Η κρεατίνη είναι μια φυσική ουσία που αποθηκεύεται κυρίως στους μύες. Μερικές από τις δράσεις για τις οποίες είναι γνωστή είναι για την αύξηση της μυϊκής μάζας και τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, αλλά η κρεατίνη μπορεί επίσης να υποστηρίξει τη φυσική κατάσταση, τη γενική υγεία και την ευημερία για τους μη αθλούμενους.

Η κρεατίνη παράγεται φυσικά στο σώμα, αλλά ακόμη βρίσκεται φυσικά στο κόκκινο κρέας, στο κοτόπουλο και στα θαλασσινά. Η κρεατίνη είναι πολύ διαδεδομένη στο χώρο του αθλητισμού και την βρίσκουμε σε σημαντικές ποσότητες είτε μέσα σε συμπληρώματα πρωτεΐνης είτε μεμονωμένα σε διάφορες χημικές μορφές.

Αύξηση αθλητικής απόδοσης

Για τους αθλητές, τα συμπληρώματα κρεατίνης αυξάνουν τη διαθέσιμη ενέργεια στους μύες κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης ή άρσης βαρέων βαρών, οδηγώντας σε βελτιωμένη απόδοση άσκησης. Η κρεατίνη μπορεί επίσης να βελτιώσει την αποκατάσταση μετά την άσκηση και την πρόληψη τραυματισμών, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αθλητική απόδοση.

Για τον καθημερινό ασκούμενο, η λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης κατά 10-20% όταν προπονείστε με βάρη ή κάνετε διάφορες δραστηριότητες φυσικής κατάστασης

Αύξηση μυϊκής μάζας & Δύναμης

Για τους αθλητές, η κρεατίνη αυξάνει την ενέργεια στα κύτταρα κατά τη διάρκεια αναερόβιων δραστηριοτήτων όπως η προπόνηση ενδυνάμωσης και μειώνει τη διάσπαση των πρωτεϊνών στους μύες, οδηγώντας σε αυξημένη μυϊκή μάζα.

Για τους μεγαλύτερους ενήλικες, η κρεατίνη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία, που ονομάζεται σαρκοπενία. Η απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που συμβαίνει με τη γήρανση μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες και τη ζωή.

Βελτίωση της αποκατάστασης

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κρεατίνη μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση μετά από έντονη προπόνηση ή αθλητική δραστηριότητα.

Η κρεατίνη έχει προταθεί ως βοήθημα στη φυσική αποκατάσταση μετά από τραυματισμό και ως ένας τρόπος για να βοηθήσει στη μυϊκή δύναμη μετά από ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ενίσχυση νευροπροστατευτικής και εγκεφαλικής λειτουργίας

Ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η κρεατίνη μπορεί να έχει θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα, προστατεύοντας τα νευρώνες και βελτιώνοντας τις λειτουργίες του και μεταξύ των υγιών ενηλίκων, η κρεατίνη μπορεί να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη νοημοσύνη και τη λογική.

Παρόλο που η κρεατίνη είναι σχετικά ασφαλής και καλά ανεκτή από τους περισσότερους ανθρώπους, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για εσάς και δεν αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα ή προβλήματα υγείας που μπορεί να έχετε.