Αθλητική Διατροφή

Η αθλητική διατροφή είναι ένας τύπος διατροφής, σχεδιασμένος για να παρέχει στον επιθυμητό χρόνο μια επαρκή ποσότητα θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για τη βελτίωση της απόδοσης και της αντοχής στην άθληση. Η διατροφή, όπως αντιλαμβανόμαστε, δεν είναι μόνο για να χάσετε ή να αυξήσετε βάρος, αλλά ακόμα, για να προάγετε την υγεία σας, να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα και δύναμη, την ενέργεια και την ευεξία σας. Χαρακτηριστικό της αθλητικής διατροφής είναι η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες, επαρκή κατανάλωση υγρών και καλών λιπαρών, καθώς και παράλληλη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Σημαντικό ρόλο παίζουν τόσο η συνολική κάλυψη των θρεπτικών συστατικών και ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και τα περί-αθλητικά γεύματα και σνακ (προ-αθλητικά, κατά την διάρκεια της άσκησης ή μετά-αθλητικά). Επίσης, μεγάλη βαρύτητα στην διατροφή του αθλούμενου παίζει και η φάση στην οποία βρίσκεται ο αθλητής και οι απαιτήσεις του οργανισμού του τη δεδομένη στιγμή. Κατά πόσο χρειάζεται παραπάνω θερμίδες, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες ή επιπλέον συμπληρώματα διατροφής για μεγιστοποίηση της απόδοσης.

Επιπλέον, η αθλητική διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει χρήση συμπληρωμάτων διατροφής όπως σκόνη πρωτεΐνης και κρεατίνη για μυϊκή ανάπτυξη και αύξηση απόδοσης. Η σωστή χρήση συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη ενός ειδικού, όπως ενός διαιτολόγου ή ενός αθλητικού διατροφολόγου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αθλητική διατροφή πρέπει να είναι εξατομικευμένη για κάθε αθλητή ανάλογα με τις ανάγκες του, τα ανθρωπομετρικά του χαρακτηριστικά, το επίπεδο δραστηριότητας και τους στόχους του.

Ωστόσο, η αθλητική διατροφή διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του αθλήματος και τη διάρκεια της άσκησης. Για παράδειγμα, ένας αθλητής μπορεί να χρειάζεται μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης για να διατηρήσει τη μυϊκή του μάζα, ενώ ένας μαραθωνοδρόμος μπορεί να χρειάζεται περισσότερους υδατάνθρακες για να αναπληρώσει την ενέργεια που δαπανάται κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Τέλος, η αθλητική διατροφή δεν πρέπει να θεωρείται ως αποκλειστικός παράγοντας για τη βελτίωση της απόδοσης και της υγείας. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ομαλής ανάπτυξης και της επαρκούς ανάπαυσης, είναι εξίσου σημαντικός για τους αθλητές.

Καλέστε στο

Στείλτε email στο

Βρείτε μας

 • Ερασιτεχνικός αθλητισμός, πρωταθλητισμός, αύξηση μυϊκής μάζας & δύναμης

 • Διατροφική καθοδήγηση για συγκεκριμένες περιόδους:
  Προαγωνιστική, Αγωνιστική, Μεταγωνιστική

 • Σωστή κατανομή γευμάτων για:

  • Μερικές ώρες πριν τον αγώνα
  • Μια ώρα πριν τον αγώνα
  • Κατά τη διάρκεια του αγώνα
  • Αμέσως μετά τον αγώνα
  • Μερικές ώρες μετά τον αγώνα
  • Ισορροπία ηλεκτρολυτών
  • Λήψη κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής

“Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί θεμέλιο για την επιτυχία στον (πρωτ)αθλητισμό και τη βελτίωση της απόδοσης. Είσαι αθλητής και ενδιαφέρεσαι να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα αθλητικής διατροφής; Μη χάνεις χρόνο!”

Συχνές Ερωτήσεις

Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις
που μπορεί να έχετε πριν την πρώτη σας επίσκεψη!

Εξαρτάται πάντα από τις ατομικές ανάγκες και το καθημερινό πρόγραμμα του κάθε ασθενούς. Θα διερευνήσουμε τις διατροφικές συνήθειες σας, τον αναμενόμενο στόχο σας και τις ειδικές ανάγκες σας όπως η ηλικία, το φύλο, ο βαθμός δραστηριότητας και οι ιατρικοί παράγοντες. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, θα προτείνουμε ένα εξατομικευμένο διατροφολογικό πλάνο, που περιλαμβάνει τις κατάλληλες ποσότητες τροφίμων και τα κατάλληλα χρονικά διαστήματα για τον καθένα.

Το ιδανικό βάρος είναι μια τιμή που καθορίζεται από διάφορους παράγοντες (ηλικία, φύλο, ύψος, σωματική σύνθεση και γενική υγεία) οπότε δε μπορεί να προσδιοριστεί χωρίς τις απαραίτητες πληροφορίες. Σε γενικές γραμμές, η μέση τιμή του εύρους φυσιολογικού ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) είναι το 21,7 και ως δεδομένο το ύψος σας, χρησιμοποιώντας τον τύπο ΔΜΣ= βάρος/ ύψος2 μπορούμε να βρούμε το ιδανικό σας βάρος χωρίς όμως να προσδιορίσουμε τις υπόλοιπες παραμέτρους. Μια ισορροπημένη διατροφή από έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο, συστηματική σωματική δραστηριότητα και φυσιολογικός ύπνος, τα αποτελέσματα δε θα αργήσουν να επέλθουν.

Για να ξεκινήσετε μια διατροφική παρέμβαση με έναν διαιτολόγο πρέπει: Αρχικά να έχετε έναν στόχο και ένα κίνητρο για να σας ωθήσει στην επιτυχία. Έχοντας στο μυαλό μας το κίνητρο βαδίζουμε προς την επίτευξη του στόχου με πειθαρχία και συνέπεια. Αυτό σίγουρα θα μας βοηθήσει να έχουμε μια σταθερή πορεία προς την αλλαγή συνηθειών και μια επιτυχημένη διατροφική προσέγγιση!

Πρακτικά,

 • Καλό είναι να έχουμε κάποιες αιματολογικές και ορμονικές εξετάσεις του τελευταίου εξαμήνου.
 • Να είμαστε ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά το ιατρικό μας ιστορικό.
 • Να γνωρίζουμε ποιες είναι οι διατροφικές μας συνήθειες, οι προτιμήσεις και οι απέχθειες μας στο φαγητό.
 • Να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς
 • Να είμαστε διαθέσιμοι για συστηματική παρακολούθηση της προόδου μας

Το μέγεθος απώλεια βάρους ποικίλει ανάλογα τον μεταβολισμό του κάθε ατόμου, το ιατρικό ιστορικό και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η ιδανική απώλεια βάρους σε εβδομαδιαία βάση κυμαίνεται στο 1% του συνολικού σωματικού βάρους, άρα στον 1 μήνα η απώλεια βάρους μπορεί να βρίσκεται κοντά στο 4% του συνολικού βάρους (Για παράδειγμα: Ένας άντρας βάρους 80kg μπορεί να έχει φυσιολογική απώλεια βάρους σε 1 μήνα τα 3,2kg)

Ωστόσο, ενδείκνυται το 70% της απώλειας βάρους να είναι λίπος.

Η συχνότητα των επισκέψεων καθορίζεται από την προσωπική προτίμηση του κάθε πελάτη, τους διατροφικούς στόχους, την παρακολούθηση που χρειάζεται και την συχνότητα αλλαγής των πλάνων διατροφής. Οι επισκέψεις μπορούν να γίνονται ανά βδομάδα, δύο φορές τον μήνα ή και μια φορά τον μήνα.
Η 1η επίσκεψη διαρκεί 45’-60’ καθώς γίνεται λήψη ατομικού ιστορικού (ιατρικό και διατροφικό), ανάλυση σύσταση σώματος, καταγραφή ανάκλησης 24ώρου και διατροφική εκπαίδευση. Οι επαναληπτικές επισκέψεις διαρκούν 30’ και ελέγχουμε την πρόοδο, συζητάμε τους προβληματισμούς μας και βρίσκουμε λύσεις που ταιριάζουν στον καθένα μας χωριστά. Διαμορφώνουμε την εικόνα που έχουμε για την ανταπόκριση του σώματος μας στο εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής μας ενημερώνοντάς το συνεχώς για να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Σκοπός του γραφείου είναι να δημιουργήσουμε έναν νέο υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς στερήσεις, αισθήματα δυσφορίας και πείνας. Τα προγράμματα διατροφής είναι σχεδιασμένα στα μέτρα σας για να καλύπτεται την συνιστώμενη δόση θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε και ταυτόχρονα να πετύχετε όσο πιο άμεσα τον προσωπικό σας στόχο.

Τις μέρες προσαρμογής στο νέο πλάνο διατροφής ίσως να μην αισθάνεστε πλήρης κατά την ολοκλήρωση του γεύματος, αλλά αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Με την τήρηση των γευμάτων και των οδηγιών μας η επίτευξη του στόχου σας δεν θα είναι “βουνό”.

Η απάντηση είναι, όχι. Εφόσον βρίσκεσαι σε ένα οικογενειακό περιβάλλον είναι απόλυτα κατανοητό και χρησιμοποιώντας αγνά τρόφιμα μπορούμε να πετύχουμε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής για όλη την οικογένεια. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση στην οποία μπορεί να χρειάζεται αποφυγή κάποιων συγκεκριμένων τροφίμων λόγω κλινικής πάθησης.

Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας