Διατροφική Εκπαίδευση

Η διατροφική εκπαίδευση από έναν διαιτολόγο είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής και τη διατήρηση καλής υγείας. Ο διαιτολόγος είναι καταρτισμένος να παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές διατροφής και να διαμορφώνει εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής για τους πελάτες του, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του καθενός.

Η διατροφική εκπαίδευση από έναν διαιτολόγο περιλαμβάνει την εξήγηση των βασικών αρχών της διατροφής, τη συμβουλή για την επιλογή υγιεινών τροφών και τη σύνταξη ενός ισορροπημένου και προσαρμοσμένου στις ανάγκες του πελάτη προγράμματος διατροφής. Ο διαιτολόγος μπορεί επίσης να παρέχει συμβουλές για τη διαχείριση συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας, όπως π.χ. η αντιμετώπιση του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων ή της νεφρικής νόσου.

Σαν διαιτολόγος το να έρθει κάποιος στο γραφείο μου, να ξεκινήσουμε με μια επίσκεψη γνωριμίας και συζήτησης και κατά συνέπεια να συνεχίσουμε με την διατροφική παρακολούθηση για ένα ορισμένο διάστημα, καταφέρνοντας να διορθώσομε κάποιες παλιές συνήθειες δεν είναι αυτό που θέλω και αυτό που οφείλω σαν ειδικός να πετύχω, κύριο μέλημα μου είναι να εκπαιδευτούμε στη διατροφή.

Καλέστε στο

Στείλτε email στο

Βρείτε μας

Όταν μιλάμε για διατροφική εκπαίδευση αφορά όλα όσα μπορούμε να ρωτήσουμε, να αποσαφηνίσουμε και να μάθουμε περί διατροφής και το σημαντικότερο, όλα όσα έχει να μας προσφέρει για την βελτίωση της υγείας μας!

 • Μαθαίνουμε οδηγίες για σωστή προετοιμασία γευμάτων
 • Εκπαιδευόμαστε στις προτεινόμενες μερίδες και στους συνδυασμούς τροφίμων
 • Εξετάζουμε ποιες τροφές πρέπει να εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας, και γιατί;
 • Μαθαίνουμε πως να διαχειριζόμαστε την ασθένεια ή περίπτωσή μας σε καταστάσεις που δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο

 • Αναγνωρίζουμε ποιο είναι το όφελος της διατροφής για τον ανθρώπινο οργανισμό
 • Φτάνουμε στο σημείο να είμαστε ικανοί από μόνοι μας να ανταπεξέλθουμε στις ατομικές απαιτήσεις του οργανισμού μας

“Η διατροφική εκπαίδευση είναι αυτή που πολλές φορές λείπει από την διαιτολογική συνεδρία, χρειάζεται λοιπόν να δώσουμε βαρύτητα στο πως ο πελάτης/ασθενής θα εκπαιδευτεί στην ασθένεια και θα αφομοιώσει οδηγίες και κατευθυντήριες οδούς που θα τον εξυπηρετήσουν και θα τον καθοδηγήσουν καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του σε αυτό το μονοπάτι διαχείρισης της υγείας του ή οποιασδήποτε ασθένειας του.”

Συχνές Ερωτήσεις

Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις
που μπορεί να έχετε πριν την πρώτη σας επίσκεψη!

Εξαρτάται πάντα από τις ατομικές ανάγκες και το καθημερινό πρόγραμμα του κάθε ασθενούς. Θα διερευνήσουμε τις διατροφικές συνήθειες σας, τον αναμενόμενο στόχο σας και τις ειδικές ανάγκες σας όπως η ηλικία, το φύλο, ο βαθμός δραστηριότητας και οι ιατρικοί παράγοντες. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, θα προτείνουμε ένα εξατομικευμένο διατροφολογικό πλάνο, που περιλαμβάνει τις κατάλληλες ποσότητες τροφίμων και τα κατάλληλα χρονικά διαστήματα για τον καθένα.

Το ιδανικό βάρος είναι μια τιμή που καθορίζεται από διάφορους παράγοντες (ηλικία, φύλο, ύψος, σωματική σύνθεση και γενική υγεία) οπότε δε μπορεί να προσδιοριστεί χωρίς τις απαραίτητες πληροφορίες. Σε γενικές γραμμές, η μέση τιμή του εύρους φυσιολογικού ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) είναι το 21,7 και ως δεδομένο το ύψος σας, χρησιμοποιώντας τον τύπο ΔΜΣ= βάρος/ ύψος2 μπορούμε να βρούμε το ιδανικό σας βάρος χωρίς όμως να προσδιορίσουμε τις υπόλοιπες παραμέτρους. Μια ισορροπημένη διατροφή από έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο, συστηματική σωματική δραστηριότητα και φυσιολογικός ύπνος, τα αποτελέσματα δε θα αργήσουν να επέλθουν.

Για να ξεκινήσετε μια διατροφική παρέμβαση με έναν διαιτολόγο πρέπει: Αρχικά να έχετε έναν στόχο και ένα κίνητρο για να σας ωθήσει στην επιτυχία. Έχοντας στο μυαλό μας το κίνητρο βαδίζουμε προς την επίτευξη του στόχου με πειθαρχία και συνέπεια. Αυτό σίγουρα θα μας βοηθήσει να έχουμε μια σταθερή πορεία προς την αλλαγή συνηθειών και μια επιτυχημένη διατροφική προσέγγιση!

Πρακτικά,

 • Καλό είναι να έχουμε κάποιες αιματολογικές και ορμονικές εξετάσεις του τελευταίου εξαμήνου.
 • Να είμαστε ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά το ιατρικό μας ιστορικό.
 • Να γνωρίζουμε ποιες είναι οι διατροφικές μας συνήθειες, οι προτιμήσεις και οι απέχθειες μας στο φαγητό.
 • Να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς
 • Να είμαστε διαθέσιμοι για συστηματική παρακολούθηση της προόδου μας

Το μέγεθος απώλεια βάρους ποικίλει ανάλογα τον μεταβολισμό του κάθε ατόμου, το ιατρικό ιστορικό και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η ιδανική απώλεια βάρους σε εβδομαδιαία βάση κυμαίνεται στο 1% του συνολικού σωματικού βάρους, άρα στον 1 μήνα η απώλεια βάρους μπορεί να βρίσκεται κοντά στο 4% του συνολικού βάρους (Για παράδειγμα: Ένας άντρας βάρους 80kg μπορεί να έχει φυσιολογική απώλεια βάρους σε 1 μήνα τα 3,2kg)

Ωστόσο, ενδείκνυται το 70% της απώλειας βάρους να είναι λίπος.

Η συχνότητα των επισκέψεων καθορίζεται από την προσωπική προτίμηση του κάθε πελάτη, τους διατροφικούς στόχους, την παρακολούθηση που χρειάζεται και την συχνότητα αλλαγής των πλάνων διατροφής. Οι επισκέψεις μπορούν να γίνονται ανά βδομάδα, δύο φορές τον μήνα ή και μια φορά τον μήνα.
Η 1η επίσκεψη διαρκεί 45’-60’ καθώς γίνεται λήψη ατομικού ιστορικού (ιατρικό και διατροφικό), ανάλυση σύσταση σώματος, καταγραφή ανάκλησης 24ώρου και διατροφική εκπαίδευση. Οι επαναληπτικές επισκέψεις διαρκούν 30’ και ελέγχουμε την πρόοδο, συζητάμε τους προβληματισμούς μας και βρίσκουμε λύσεις που ταιριάζουν στον καθένα μας χωριστά. Διαμορφώνουμε την εικόνα που έχουμε για την ανταπόκριση του σώματος μας στο εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής μας ενημερώνοντάς το συνεχώς για να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Σκοπός του γραφείου είναι να δημιουργήσουμε έναν νέο υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς στερήσεις, αισθήματα δυσφορίας και πείνας. Τα προγράμματα διατροφής είναι σχεδιασμένα στα μέτρα σας για να καλύπτεται την συνιστώμενη δόση θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε και ταυτόχρονα να πετύχετε όσο πιο άμεσα τον προσωπικό σας στόχο.

Τις μέρες προσαρμογής στο νέο πλάνο διατροφής ίσως να μην αισθάνεστε πλήρης κατά την ολοκλήρωση του γεύματος, αλλά αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Με την τήρηση των γευμάτων και των οδηγιών μας η επίτευξη του στόχου σας δεν θα είναι “βουνό”.

Η απάντηση είναι, όχι. Εφόσον βρίσκεσαι σε ένα οικογενειακό περιβάλλον είναι απόλυτα κατανοητό και χρησιμοποιώντας αγνά τρόφιμα μπορούμε να πετύχουμε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής για όλη την οικογένεια. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση στην οποία μπορεί να χρειάζεται αποφυγή κάποιων συγκεκριμένων τροφίμων λόγω κλινικής πάθησης.

Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας